Sosyal Medyanın Etkileri

Sosyal medyanın etkileri günümüzde en çok tartışılan konulardan biri. Peki, nedir bu çok konuşulan etkiler, inceleyelim.
İlk olarak, pozitif açıdan bakmak istiyorum bu konuya. Sosyal medya sayesinde düşünce özgürlüğümüz arttı: Şu an herhangi bir uygulamada resimli, videolu veya yazılı düşünce paylaşımları görebilirsiniz, benim şu an kendi düşüncelerimi paylaştığım gibi. Ayrıca, mesafeleri kısaltıp en uzak ülkeleri bile birbirine bağlayabilir sosyal medya: Yurt dışındaki arkadaşlarınız veya  akrabalarınız ile kolaylıkla fotoğraf paylaşabilmek ya da konuşabilmek eğlenceli olsa gerek.Bir diğer pozitif nokta ise yeni insanlarla tanışma kolaylığı ki bu kişinin öz güvenini arttıran pozitif bir etken. Tabii ki, yeni şeyler öğrenmek, yeni ülkeler tanımak, yerler keşfetmek hep sosyal medyanın bize sağladığı olanaklar.
Madalyonun iki yüzü var, derler. Çoğumuzun hayatlarına sorgusuz sualsiz dahil ettiği sosyal medyanın da bir karanlık tarafı var. Birçoğumuz o kadar çok kaptırmışız ki kendimizi bu eğlenceli arkadaşa , birden onun bağımlısı olmuşuz. Günümüzde,”Nomofobi” olarak bilinen telefondan uzak kalma korkusu aslında telefonlardan değil bizi telefonlara bağlayan sosyal medyadan kaynaklanır. Başkalarını takip edememe, anını paylaşamama ya da diğerleri ile iletişim kuramama bizi o kadar korkutur hale gelmiş ki telefonsuz yapamaz olmuşuz (Tabii ki bizi telefon bağımlısı yapan sadece sosyal medya değil fakat eğer nedenleri yüzdelere ayırırsak en büyük pay sosyal medyalara düşer.). Her zaman bizimle olan bu eğlence kaynağının bizi gerçek hayattan koparması beni en çok korkutanı. Zaman ne çabuk geçti deriz hep, oysa ki onu geçiren biziz. Yoğun iş temposundan zaten bize kalan ufacık bir zaman dilimi… Onu da sosyal medya uygulamaları ile harcıyoruz. Daha sonra da ağlıyoruz; keşke sevdiklerimle daha çok vakit geçirebilseydim, şu veya bu hedeflerimi gerçekleştirebilseydim diye. Ayrıca, başkalarını sürekli takip etme ve diğerlerinin hayatlarına özenme depresyona sebep olmaktadır: Bu özenmeyi fark etmeden yaparız ama kim istemez ki Paris’te aşık olduğu kişi ile karşılıklı kahve içebilmeyi ya da bir sürü ülke gezip eğlenmeyi… Bir diğer tehlikeli yön ise Güvenlik Sorunu… Yaptığınız her paylaşımda sizi takip eden tehlikeli kişiler size rahatlıkla ulaşabilirler, bildirdiğiniz konumlar ile. Hal böyle olunca insanın bir kez daha düşünmesi gerekiyor sosyal medyayı kullanırken.
Böyle konuştuğuma bakmayın, ben de bir sosyal medya sevdalısıyım! Ama kendine hakim olmaya çalışan bir sevdalı… Ne demişler: Azı Karar Çoğu Zarar. Aynen öyle! Sosyal medyada vakit geçirip çağı yakalamamız gerek doğal olarak ama bunu abartmamak lazım, değil mi?social-media-1405601_960_720-300x213

NOT: Pozitif ve negatif yönler çoğaltılabilir, ben sadece konunun önemini özetle açıklamak istedim. Okuduğunuz için teşekkürler 🙂


19 thoughts on “Sosyal Medyanın Etkileri

  1. Hayatımız sosyal medya oldu. Şimdilerde de gerçek hayatı unuttuk. Sarhoşun kendi evini sorması gibi. Benim evim nerede….
    Tabi ki! Kendini ifade etmek. Yazılarını şiirlerini veya diğer bilgileri insanlara sunmak veya tama tersine bu bilgileri alıp ve de biraz zaman geçirip gerçek hayata dönenler için harika.

    Liked by 1 person

    1. Haklısınız sosyal medyayı insanları ve düşüncelerini anlamak ve kendimi ifade etmek için çok uygun ve yararlı buluyorum. Ama dediğiniz gibi bir zaman sonra kendimizi bile unutuyoruz ve bu beni üzmekten çok korkutuyor! Amaçsız hayatlar ve robotlaşmış insanlar beni gerçekten korkutuyor!

      Liked by 2 people

      1. Burada insanlar uç noktaları yaşıyor adeta. Gerçi wordpress daha elit ve saygın. İnsanlar daha bilinçli. Görüşler ve kişilikler burada daha fazla değer buluyor sanırım. Diğerleri pazar yeri gibi. Tezgahların önünde güzel meyveler olsa da arkadan çürükleri filenize koyuyorlar. 🙂

        Liked by 1 person

      2. Hahahah benzetmeniz çok hoşuma gitti cidden de öyle diğer uygulamalarda daha çok bazıları para kazansın diye paylaşım yapıyor gerçekten bilgi ve duygu sunumu çok nadir karşımıza çıkıyor 😦

        Liked by 1 person

      3. Yazdığınız her şeye atlayan gizemli balık gibiler. Ancak oltayı çekip baktığınızda. Eskimiş bir ayakkabı görüyorsunuz. 🙂 Görünüşe aldanmamak lazım öze bakmalı. Kısacası sözü değil özü güzel olmalı insanın.

        Liked by 1 person

      4. Aslında onları da anlamak lazım diyorum bir yandan da yazmayı sevmeyen ama dans etmeyi veya makyaj yapmayı seven biri tabi ki diğer uygulamaları seçecek ama ilgisi olmayıp sırf tıklanmak beğenilmek için paylaşım yapanlar insanın canını sıkıyor.

        Liked by 1 person

      5. Tabi ki! Eğlence amaçlı gelen insanlar içinde çok mutluluk veren bir yer. Beğenilmek ise insanın yaradılışında var. Mesela sizin yazınızı 10 000 kişi beğense, benim hoşuma gitmedi; diyemezsiniz. Bu doğaldır. Herkes beğenilmek ister. Ancak buranın en tehlikeli yanı, ameleler mühendis. Ev hanımları bilmem başka bir şey olabiliyor. Halbuki herkesin kendi özü taklitinden daha iyidir.

        Liked by 1 person

  2. Dikkat etmek gerekir. Çağın gerisinde olmak doğru değildir tabi. Ama çağa uyalım derken kıymet verdiklerimizden olmayalım. Sevdiklerimizle geçen zamanın tadı başka olur. Sevgilerle kalınız. 🙂

    Liked by 1 person

  3. Sosyal medya sayesinde düşünce özgürlüğümüz arttığı gibi bazı hükümetlerin sosyal paylaşım sitelerini yasaklaması ve sosyal paylaşım sitelerindeki site yöneticilerinin bazen gayet keyfi bir şekilde gönderilerimizi sansür edebildikleri gerçeği sayesinde de düşünce özgürlüğümüz bir o kadar azaldı.

    Liked by 1 person

    1. Tabi ki bu da doğru ki benim hiç sevmediğim bir durum . Notta da dediğim gibi maddeler, maddelerin eleştirilir yanı ve bakış açıları değişebilir mesela sosyal medya insanların kışkırtılması veya bölünmesi konusunda da kullanılıyor maalesef.

      Like

Leave a comment